Home / 新聞 / 糖妹變慳妹 自製環保復活節袋做禮物

糖妹變慳妹 自製環保復活節袋做禮物

歌手糖妹是環保愛好者,有感復活節是友人互交換禮物表達心意的日子,糖妹就巧花心思自創復活節禮物袋贈友,既環保又獨一無二,最緊要是零消費,合乎她的「慳妹」本色。糖妹謂製作這環保禮物袋做法相當簡單,她說:「透明膠袋一個,再喺上面用油性顏料筆,今次我就用咗唔要嘅甲油,畫啲應節嘅圖畫,因為係慶祝復活節,梗係畫復活蛋啦,我覺得最難係畫蛋上啲條紋,大家可以剪啲紙條黐喺個膠袋面做草稿,只要加幾筆畫吓,填吓顏色就大功告成。」

復活蛋變臭蛋

問到她最難忘的復活節?她記得讀小學時,有年勞作堂要交以復活節為主題的功課,結果全班同學都貪方便同簡單,每人都交復活蛋:「不過唔係畫喺紙上嗰啲,係將隻雞蛋烚熟,再喺雞蛋殼上畫啲公仔、圖案,同學打開個袋,就傳出一啲臭蛋味,可能因為隻蛋焗得太耐啦,所以臭臭哋囉。」

如果您要訂做帆布袋或不織布袋, 請隨時聯絡我們
Signal: 9788 1986 WHATSAPP 查詢: 9788 1986

香港辦公室 :
香港荃灣沙咀道11-19號達貿中心
電話:(852) 9788 1986
電郵 : bagfactoryhk@Gmail.com
Related:  環保袋一般袋形

Check Also

亞馬遜再增聘7.5萬人 本周限量開放非民生必需品銷售

在不到一個月時間增聘10萬員工 ...

Open chat
你好! 如有查詢,請提供袋款,大小,印刷,數量等資料,以便提供報價, 謝謝!
也可以經由Google Form: https://forms.gle/UkRg5Hgf5uvPZEc56
Powered by